Vilka arter av ormar finns i Sverige?

Det finns tre arter av ormar i Sverige: huggormen (Vipera berus på latin), snoken (Natrix natrix) och hasselsnoken (Coronella austriaca). Huggorm hör till familjen huggormar (Viperidae) medan snok och hasselsnok hör till familjen snokar (Colubridae).

På sista tiden har det kommit rapporter om att en art av strumpebandssnokar (rödsidig strumpebandssnok — släktet Thamnophis) etablerat sig i Halland. Det är snokar (colubrider) ifrån Nordamerika, som kommer från de norra delarna av kontinenten och är vana vid kallt klimat, så de kan tänkas klara sig kvar här. De är oftast svarta med gula och/eller röda ränder. De är inte giftiga utan helt ofarliga och livnär sig — precis som snoken — främst av vattenlevande djur som fisk och grodor.

Hur ser man skillnad på de svenska arterna av ormar?

Hasselsnoken har en ljusbrun grundfärg och två längsgående rader med mörka fläckar på ryggen. Den har ett litet huvud och för ett tillbakadraget liv bland stenar och snår. Den finns bara i södra delen Sverige.
Huggormen har oftast en relativt ljus grundfärg med ett mörkt vindlande band längs ryggen. Oftast är grundfärgen ljusbrun och bandet mörkbrunt. På nyömsade hannar (dvs hannar som just bytt skinn) kan grundfärgen vara silvergrå och bandet svart. Tjusigt! Det finns också helsvarta — melanistiska — individer, speciellt vanliga är dessa längs våra kuster och på öar.
Snokens grundfärg kan variera från gröngrå till brun eller ibland svart. De har nästan alltid två ljusa fläckar i nacken. På ovansidan längs ryggen finns ofta små mörka fläckar utspridda. På Gotland finns även helsvarta individer utan fläckar.

 

Disse billeder er fra Lagaen