Spindelbett
- Det finns ca 42 000 kända arter av spindlar varav ca 600 i Sverige. De flesta är helt ofarliga för människor, men spindlar väcker ändå starkt obehag och rädsla hos en del. Vanliga spindlar i Sverige är husspindel, vargspindel, korsspindel, mörkrumsspindel, sektorspindel och fettspindel. Spindlarna varierar i storlek och färg, men känns igen på de åtta benen som sitter i fyra benpar.
- Alla spindlar är rovdjur och kan följaktligen bitas, men bett på människor är sällsynt. Korsspindelns bett kan orsaka lokal rodnad och svullnad, men bettet är ofarligt och besvären är normalt snabbt övergående. En svagt giftig spindelart som förekommer i södra Sverige är luffarspindeln (Tegenaria agrestis). En spindel som kan ge mer obehag vid bett är den taggiga säckspindeln (Cheiracanthium punctorium); dess bett orsakar besvär ungefärligen i paritet med ett getingstick.
Farliga spindlar i Sverige
För den som inte gillar spindlar så är alla spindlar farliga och obehagliga. Men finns det spindlar i Sverige som kan ge allvarliga bett?
Svaret på den frågan är ganska enkel: Nej, det finns inte några spindlar i Sverige som kan ge dödliga bett. Däremot finns det några spindlar som kan bita genom huden och i värsta fall ge en allergisk reaktion.
Stor husspindel (Tegenaria atrica)
Den första spindeln som kan bitas är Stor husspindel som ofta förekommer i källare, på vindar, bland gammal bråte. De är respektingivande eftersom de är just stora och har därför också större gifttänder som kan ta sig igenom hud. De är också extremt snabba och kan på korta sträckor komma en halvmeter på en sekund. Obehagligt snabba tycker vi och det är därför vi använder spindelfällor.
Kärrspindel (Dolomedes fimbriatus)
Den här spindeln är också stor och lever som namnet avslöjar i våtmarker. Risken att bli biten är liten om du inte är mycket i skog och mark och om du inte provocerar kärrspindeln, som är väldigt aggressiv.
Luffarspindeln (Tegenaria agrestis)
Den giftiga luffarspindeln dök upp vid Öresundsbrons fäste några år efter att bron invigts. Den kom då från den konstgjorda ön Pepparholmen och har sedan dess har den spridit sig uppåt landet. Förmodligen har den liftat med tåget då den enbart hittats längs med järnvägsnätet men har fortfarande inte hittats utanför Skåne. Luffarspindelns bett kan ge allvarliga symptom som illamående och i vissa fall vävnadsdöd.
Större sporrspindel (Cheiracanthium punctorium)
Sporrspindeln kan bitas så att det verkligen känns men sannolikheten för att du ska träffa på en är extremt liten eftersom den lever i kärrr. I Sverige hittades den redan på 40-talet men på senare tid allt oftare, framför allt kring Kalmars kust.
Svarta änkan (Latrodectus mactans)
Ett antal exemplar av spindeln noterades i Sverige 2008 och Sydsvenskan uppgav att spindeln håller på att etablera sig i landet men det är inte troligt eftersom den inte skulle klara våra kalla vintrar. Spindeln har troligen kommit till Sverige med importerade bilar från USA. Om man blir biten av den är bettet ungefär som att bli biten av en huggorm.
Med andra ord
Det är liten risk att bli biten av farlig spindel i Sverige men vi som inte gillar spindlar bryr oss inte om själva giftet utan tycker att spindlar är obehagliga som de är och vill inte ha dem i vår närhet. Lösningen för att slippa se dem är att skaffa en spindelfälla